Biszkopt czekoladowy z kremem cytrynowym
Kremowe ciasta nadają się na każdą okazję. Mogą być zwykłym deserem lub stanowić niepowtarzalny tort urodzinowy. O wyjątkowym charakterze takiego smakołyku decyduje głównie krem, którym przekładamy zazwyczaj biszkopt. są dość łatwe, ale wymajają odrobiny czasu i cierpliwości. Jak zrobić taki krem? Podczas przygotowywania podgrzewaną masę należy stale mieszać drewnianą szpatułką, aby nie przywierała do dna naczynia. Gdy krem będzie gładki i wystarczająco sztywny (tak, że po przejechaniu palcem ślad nie ulegnie zatarciu), możemy bez obaw przerwać ogrzewanie. Polecam delikatny biszkopt czekoladowy przełożony orzeźwiającym cytrynowym kremem. Na nieliczne tylko ciasta przepisy łączą kontrastujące ze sobą smaki, w taki sposób, by razem tworzyły nierozłączny duet. Idealny na niedzielny deser zarówno w jesienną zimnicę, jak i gorące lipcowe popołudnie.
Biszkopt czekoladowy z kremem cytrynowym
Przygotowanie: 15 min.
Pieczenie: 35 min.
Składniki:
50 g gorzkiej czekolady
220 g masła
4 jaja
150 g cukru
250 g mąki
1 torebka proszku do pieczenia
Krem:
3 cytryny
100 g cukru
80 g masła
Polewa:
150 g czekolady o zawartości 70% kakao
15 g masła
1 łyżka śmietany
1. Nagrzać piekarnik do 200 °C. Utrzeć grubo czekoladę. Roztopić 200 g masła na małym ogniu.
2. Ucierać jajka z cukrem, aż zbieleją. Dodać mąkę, następnie wlać ciepłe masło. Zamieszać, dodać czekoladę i proszek do pieczenia. Wymieszać i przełożyć masę do wysmarowanej wcześniej formy o średnicy 22 cm. Piec 35 minut.
3. W tym czasie przygotowujemy krem cytrynowy. Utrzeć skórkę z 1 cytryny i umieścić w rondelku. Dodać cukier i jajka. Mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Przecedzić, by oddzielić skórkę. Dodać pokrojone na kawałki masło i sok z cytryny. Ostudzić.
4. Przekroić ciasto na 2 blaty. Przełożyć kremem cytrynowym i wstawić do lodówki.
5. Przygotować polewę: roztopić czekoladę. Dodać masło, następnie śmietanę. Dobrze wymieszać. Polać schłodzone ciasto.